Fale, słońce na horyzoncie i wiatr w żaglach – to wszystko brzmi jak idealna przygoda. Wszystko świetnie, ale co gdy zacznie doskwierać Ci głód? To moment, gdy wkraczamy do kambuza, czyli kuchni na jachcie. Wbrew pozorom, gotowanie na morzu może być nie tylko wyzwaniem, ale i przyjemnością. Zanurzmy się więc w tę morską sztukę kulinarną i sprawdźmy, co można przyrządzić na falujących wodach podczas rejsu.
Spis treści
Kuchnia na jachcie
Kambuz, choć niewielki, jest pełen niespodzianek. To miejsce pod pokładem, gdzie odbywa się przygotowywanie posiłków. Znajdziesz tam wszystko, czego potrzebujesz: palniki gazowe do gotowania pysznych posiłków, małą lodówkę do przechowywania żywności, a czasem nawet piekarnik i kuchenkę mikrofalową. Kambuz wyposażony jest ponadto we wszystkie potrzebne przybory i naczynia od sztućców, garnków aż po przybory kuchenne. Ta mała przestrzeń jest dobrze przemyślana, aby pomieścić wszelkie niezbędne sprzęty i produkty. Jest tu też oczywiście zlew i bieżąca woda.
Sztuka gotowania na jachcie
Wyobraź sobie, że próbujesz ugotować obiad na falującej podłodze – to już samo w sobie brzmi jak wyzwanie. Ważne, aby zawsze mieć wszystko pod ręką, dobrze przemyśleć menu i kupić potrzebne składniki zanim wypłyniesz. Podstawowa zasada: Nie komplikuj sobie życia podczas rejsu 🙂 Omijaj złożone przepisy i czynności takie jak smażenie steków na przechyłach – podając je załodze siedzącej na pokładzie łatwo je zgubić, a wyłowienie ich z wody może być trudniejsze, niż Ci się wydaje 🙂 Nie mówiąc już o tym, że podczas żeglugi, uderzająca fala nie jest łaskawa dla kucharza i przesadzanie z kucharską ekwilibrystyką zwykle kończy się fatalnie. Takie dania lepiej przygotować podczas postoju.
Praktyczne przepisy na jachcie
Co zatem przygotować podczas żeglugi? Zapraszamy do zapoznania się z praktycznym menu, które sprawi, że gotowanie stanie się przyjemnością, a żeglarze z chęcią będą zaglądać do kambuza.
Śniadania: Oprócz standardowych składników do kanapek świetnie sprawdzą się jajka. Wbrew pozorom dobrze spakowane i zabezpieczone są idealne do przechowywania na jachcie. Można z nich przyrządzić, jajecznice, szakszukę, sadzone czy pastę jajeczną i wiele innych dobrze znanych Ci prostych przepisów. Dobrze sprawdzą się kabanosy, czy płatki śniadaniowe, które możesz schrupać również podczas wachty.
II Śniadania: Na mały głód, kilka godzin po śniadaniu, świetnie sprawdzą się jogurty, warzywa i owoce. Nie tylko łatwo je podasz, ale zapewnią ci też mnóstwo energii podczas żeglugi.
Obiad: Ważne, żeby posiłki były łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo warunki nie zawsze będą idealne. Postaw na ryże, kasze i makarony. Korzystaj z prostych przepisów. Mało kto na rejsie ma ochote obierać ziemniaki dla wielooosobowej załogi. Świetnie sprawdzą się również dania jednogarnkowe – takie jak leczo, czy zupa z soczewicy. Twoja załoga będzie najedzona, a ty ilość brudnych naczyń i czas na ich zmywanie. Pamiętaj też, że do dyspozycji masz zwykle tylko dwa palniki, unikaj dwudaniowych rozbudowanych dań, bo nigdy nie wyjdziesz z kambuza.
Kolacja: Temat kolacji na rejsach, wygląda podobnie jak w przypadku śniadań. Co więcej, jeśli czeka Cię nocna wachta, warto mieć w brzuchu solidny zapas energii. Idealnie sprawdzi się to, co zostało z obiadu. Jeśli planujesz całonocny przelot, warto zjeść ciepły posiłek taki, jak wcześniej wspomniane leczo, czy zupa z ciecierzycy.
Zapasy na dłuższy rejs
Planując dłuższy rejs, musisz odpowiednio zaopatrzyć swój kambuz. Wybieraj produkty, które łatwo przechowywać i mają długą datę ważności. Konserwy, suszone owoce, orzechy i makarony to Twoi najlepsi przyjaciele na morzu. Pamiętaj też o odpowiednim zaopatrzeniu w wodę pitną – to absolutna podstawa. Jeśli zastanawiasz się, gdzie pomieścić całą żywność potrzebną podczas rejsu, to spokojnie – na jachtach znajduje się mnóstwo bakist i jaskółek. Te wypełnisz wszystkim, czego potrzebujesz podczas rejsu, by nie odczuć głodu – tak miejsce na ciastka i suche przekąski też się znajdzie 😉
Kambuz, a bezpieczeństwo na jachcie
Gotowanie na jachcie, zwłaszcza podczas żeglugi, wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Używaj garnków i patelni z pokrywkami, aby uniknąć rozlewania ich zawartości na przechyłach. Bardzo pomocne jest również zawieszenie kardanowei, dzięki któremu kuchenka zachowuje stałe położenie horyzontalne mimo kołysania jachtu.Taka kuchenka powinna mieć także specjalne uchwyty zabezpieczające garnki przed przesuwaniem się i upadkiem. Wszystkie naczynia powinny być dobrze zabezpieczone przed przewracaniem się, a ostrza noży schowane, gdy nie są używane. Pamiętaj, że bezpieczeństwo jest najważniejsze.
Kambuz to nie tylko gotowanie
Po długim dniu spędzonym na morzu, nie ma nic lepszego niż ciepły posiłek przygotowany w kambuzie. Kambuz i messa to miejsce, gdzie wieczorem można podzielić się historiami z dnia i zaplanować kolejne wyprawy. Gotowanie na jachcie to nie tylko wyzwanie, ale i niesamowita przygoda. Z odpowiednim nastawieniem i przygotowaniem, każdy rejs stanie się niezapomnianym, również kulinarnym doświadczeniem. Bon appétit i szerokich wód!