Zapraszamy na zupełnie inny rodzaj rejsu o wdzięcznej nazwie Sails & Pizza. Nic w tej nazwie nie jest przypadkowe!
Na pokładzie pięknego jachtu s/y Nautic czeka Was piękna żeglarska przygoda połączona z radością dla podniebienia.
Na jacht zaokrętujecie się w samym sercu gdańskiego żeglarstwa, czyli w Górkach Zachodnich w ujściu Wisły Śmiałej w otoczeniu wspaniałej przyrody vis a vis Wyspy Sobieszewskiej.
Stąd wyruszymy w rejs po zakątkach Zatoki Gdańskiej. Hel, Jastarnia, Gdynia, Sopot.. a może okolice ujścia Wisły ze słynna łachą, na której wylegują się niezliczone foki albo jeszcze dalej do Nowego Świata, czyli słynnej na cały kraj przeprawy przez Mierzeję Wiślaną – menu jest bogate i coś z niego dla Was wybierzemy. Wiele godzin pod żaglami i pod opieką niezwykłego kapitana Andrzeja Kopytko – doświadczonego na morzu i oceanie, a zarazem duszę towarzyską, który morskimi opowieściami okrasi kolejne mile jachtowej włóczęgi.
Ale nie samym morzem człowiek żyje! Zapraszamy też do stołu – w przyjemnej mesie Nautic’a będziecie mogli odkryć kolejny talent kapitana Andrzeja, który na kuchni zna się nie gorzej niż na żeglarstwie. Jego autorska pizza to przysmak znany już wielu goszczącym na tutejszym pokładzie i nie zdarzyło nam się nigdy by z wykładanych na stół blach z kolejnymi porcjami zostało cokolwiek niedojedzone. Tu w jachtowym kambuzie powstaje od podstaw ciasto i tu formuje się je w charakterystyczny kształt cienkiej, chrupiącej i pokrytej świeżymi składnikami pizzy w wersji zarówno dla mięsożernych jak i jarskich wielbicieli tego włoskiego wynalazku. A że kolacja będzie miała miejsce w porcie to nie zabraknie też odpowiedniego do takiego specjału wina.
Smak morskiej przygody + smak pysznej pizzy to przepis na niezapomniany i cudowny weekend! A na deser może trafić się bajeczny zachód słońca widziany z pokładu lekko kołysanego wieczorną falą.
Zaczynamy i kończymy w Gdańsku – Marina NCŻ Gdańsk, Stogi 21
Zaokrętowanie w pierwszym dniu:piątek od 17.00
Wyokrętowanie w dniu ostatnim:niedziela do 18.00
KAPITAN
Rejs poprowadzi kpt Andrzej Kopytko. Pasjonat żeglarstwa od lat dziecięcych. W morskim żeglarstwie to zarówno zapalony regatowiec – także w najtrudniejszej formie jaką są regaty samotników, jak i fascynat jachtowych podróży, w których często zaskakuje załogę od strony kulinarnej, bo gotuje także świetnie. Kapitan jachtowy i instruktor w szkole OTSS, autor bloga kulinarnego Sails&Pizza
Samotnie dwukrotnie mierzył się z Atlantykiem. Raz w Ostar 2017, a ostatnio w Jester 2022.